Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Díky všem za reakce, hezké i kritické, těším se, až si je v klidu všechny přečtu a snad i odpovím ;-). Ahoj a díky.

1 0
možnosti

D42a25d57a71k 92P26e47t60r

22. 1. 2014 18:15

Také ahoj. Snad vám dojde, že srovnáváte nesrovnatelné s odstupem  čtvrt století.

0 0
možnosti

Právě že nám tak lhali, nevěřili jsme jim nic, ani v tom, v čem měli pravdu, což se ukázalo až mnohem později.

Nelze ovšem házet na minulost jen špínu, protože to je také lhaní. Tehdy bylo mnoh věcí i dobrých a některé ty zlé zase nebyly tak moc zlé. Když někdo hlásá, že vše bylo jen špatné, je snadné ho usvědčit ze lži a pak mu není věřeno ani to, v čem má pravdu.

1 0
možnosti

Jarda Chovanec

Ano, komunisti nám lhali, ALE NELHALI V JEDNÉ VĚCI a to v líčení kapitalismu.

Lhal nám Zápotocký (naše měna je pevná, měnová reforma nebude), lhal nám i Havel (" Komunisté vás budou strašit nezaměstnaností, není to pravda, ničeho se nebojte. Dvacet let tvrdila oficiální propaganda, že jsem nepřítelem socialismu, že chci v naší zemi obnovit kapitalismus, že jsem ve službách imperialismu, od něhož přijímám tučné výslužky, že chci být majitelem různých podniků...Byly to všechno lži, jak se záhy přesvědčíte, protože tu brzy začnou vycházet knihy, z nichž bude zřejmé, kdo jsem a co si myslím. Slibuji vám, že funkci prezidenta vezmu na jedno volební období, ale pak bych se chtěl věnovat práci dramatika. Také vám slibuji na svou čest, pokud za se mého volebního období nezlepší životní úroveň v ČSFR, sám odstoupím z funkce....

celý projev zde  http://pokstefl.blog.idnes.cz/c/200585/Projev-na-ktery-se-nezapomina.html  )

Takže bych řekl, že Zápotocký = Havel, oba stejní lháři.

0 1
možnosti

tak nevím kde žila autorka ale já v tom režimu žil a teda nevím.Mléka bylo dost.člověk si mohl vybrat jestli v láhvi nebo v plastovém pytlíku.Podle barvy poznal jestli je polotučné nebo plnotučné.Mimochodem mléko bylo mléko a i ten chleba chutnal jinak.Maso bylo taky úplně bez problémů.Jo stávaly se fronty na ledvinky,játra,banány,pomeranče atd...

Ale nebyl problém si vzít ve spořitelně půjčku a člověk ji bez problémů splatil.nemusel řešit jestli někde na 897. straně smlouvy písmem velikosti 1 nebude napsána podmínka která ho může zničit na celý život.

ano uplácelo se ale to se děla i teď v tom rozdíl není.Byly privilegované skupiny ale ty jsou i teď...

A to že něco nebylo nebylo vždy vinou režimu ale embargem.

Jezdil jsem i na tábory a byl jsem v pionýru.Vámi popisované problémy ale neznám.

Občas to nadáváni blogerů vašeho typu mi příjde stejně nekorektní jako úprava historie komunisty. Možná porovnáváte ještě dřívější doby než jsem zažil já ale nechci vám brát iluze ale zkuste zapátrat jak se žilo v USA v padesátých letech...

0 1
možnosti

embargo na pomeranče? embargo na banány, embargo na co ještě člověče nebuďte usměvný, ano byly věci podléhající embargu například špičková elektronika ale jen šílenec by prodával něco svému nepříteli který si na hranicích drží nesmyslně velkou armádu s útočnými sklony

4 0
možnosti
Foto

Cituji: "...Nechtěla bych to za žádnou cenu zpátky. Ale prosím, ta propaganda a zkreslování historie naopak jsou úplně stejně blbé, jako učebnice občanky pro šesté třídy základní školy za reálného socialismu."

A za to určitě R^

5 0
možnosti
Foto

No, ty kecy JSOU úplně stejně blbé ;-).

0 0
možnosti

Je mi už šedesát a zažil (zažívám) obasystémy.Za socialismu jsem také nadával a reptal, měl své nedostatky a proto hotaké moc nechválím, ale…..Pokud si na jednu stranu papíru napíšu nedostatkysocialismu a na druhou stranu nedostatky tohoto režimu, tak mě vychází lépesocialismus.Tenkrát jsem si myslel, že není větší ponížení pro chlapa když mástát frontu několik hodin na dámské vložky, ale nyní jsem poznal, že je ještěhorší ponížení.Zkuste hledat zaměstnání když vám je přes padesát.První na co septali ve firmách, je rok narození a pak „Bohužel hledáme mladší lidi.“ Někde totakhle natvrdo neřekli, ale „My vám zavoláme“.Nikdy nikdo nezavolal!!Radějiznova stát ty fronty na něco než obíhat půl roku, rok firmy a vědět, že už vásnikde nechtějí.Čili první a hlavní věc „PRÁVO NA PRÁCI“.A když mě hodně lidíříká, že tenkrát se vyrábělo neefektivně a lidi brali výplatu za špatnou práci,tak se ptám:“Jaký je rozdíl brát nezaměstnanecké či sociální dávky (hlavně našibarevní spoluobčané) a placením za neefektivní práci?“Zatím mě na to nikdonedokázal odpovědět.Tenkrát jsem měl tu jistotu, že každého desátého v měsícidostanu výplatu na ruku.To byla také výhoda socialismu.Dneska děláte několikměsíců a výplata nikde.Za co si mám pak teda koupit ty věci, kterých je vkrámech dostatek?Nehledě na to, že tenkrát jsem se jako dělník měl lépe (myslímvýhody v zaměstnání, dostávání pracovních pomůcek, nyní jsem si je v několika zaměstnáníchmusel kupovat sám). Sice máme hodně věcí nyní lacinějších protidřívějšku, ale stejně si je nemohu koupit, protože musím šetřit na nepředvídanévýdaje (hlavně na to kdybych byl nezaměstnaný, nynější podnikatel by mě nedalvýplatu a nebo na pobyt můj či manželky v nemocnici). Ale hlavně na léky adoktora, protože dříve jsem byl mladý a doktora nepotřeboval.Nyní po padesátceje již doktor každou chvíli potřeba.A tak na televizi, ledničku, pračku atd.šetřím stejně tak dlouho a někdy i déle než dřív, protože každým rokem se námvýdaje zvedají, ale výplata se nezvedá.

3 2
možnosti

pokračování

. Jistě jste viděli film TŘI PŘÁNÍ, o kouzelnémdědečkovi.Tam v televizní soutěži pan Brodský říká, jak by se nechalo ušetřit ašaty byly levnější.A tady je přesně to samé.Sice ho tam nenechali domluvit apřenos vypnuli ( u nás by ho tedy nechali dokončit ), ale důsledek by byl úplněstejný.Vyhazov z firmy ( a to by ho ještě firma žalovala o poškození dobréhojména) a určitě ve svém okolí by nenašel práci.A ještě dodatek k tomuto filmu.Vdnešní době by tomuto kamarádovi TUPLEM nikdo nepomohl, protože každý se vefirmě bojí cokoliv říci, natož se někoho zastat.V tu ránu by museli z firmyodejít oba. Komunisti stavěli někde něco co nebylo v souladu pro nás s rozumnýmřešením.Ale když se zamyslíte nad tím, proč to stavěli, NO PROTOŽE ABY LIDI VTOM REGIONU MĚLI PRÁCI. A dneska je to úplně to samé.Staví se nesmyslnémontovny a průmyslové zóny a je to také proto, ABY LIDI MĚLI PRÁCI.Jenže je tos tím rozdílem, že za komunistů, když se to dostavělo, tak se tam IHNEDpracovalo.Dneska jsou postavené průmyslové zóny a NEPRACUJE SE TAM.Kolik letzničené a promrhané práce a vyhozené státní peníze, které teď chybí jinde.Kdomá za toto zodpovědnost? Divili jsme se, že komunisti převážejí hlínu z místana místo.Ale nyní zjišťuji, že byli lepší hospodáři nežli dnešníkapitalisti.Ono kvalitní hlína není leckde a jestliže komunisti chtěli natakovém poli něco stavět, tak tu hlínu odvezli jinam, aby tam rodila.Kdežtodneska se kvalitní hlína zaasfaltuje, zabetonuje nebo zastaví montovnami a užNIKDY na té hlíně nic nevyroste.A také je rozdíl v bonitě půdy, což už dneskanikdo z mladých nezná.Jak říkali staří hospodáři: „Je půda, kde zasadíš hrábě avyrostou ti a je půda, kde kolik zaseješ, tolik sklidíš.“ Jak je možné, žekomunisti tady vydrželi 40 let a nemuseli dělat takové škrty a tak utahovatobyčejné lidi?

4 1
možnosti

pro autorku

Sice jsem nemohl nikam jezdit, ale ve svých 25ti letech jsem si koupil z úspor dělníka ve fabrice+ novomanželskou půjčku rodinný domek.Z půjčky jsem NEMUSEL vracet 10000 Kčs(na 1.dítě sráželi 2000 ana každé další 4000, mám 3 děti)a když jsem se přestěhoval a podepsal jsem to vjedné fabrice na 3 roky, tak jsem dostal 8000 náborového příspěvku.Takže jsemve finále vracel POUZE 14 tisíc a žádné penále za dřívější splacení půjčky jsemneplatil.A ve třiceti jsem UŽ BYL BEZ DLUHŮ A VE SVÉM.Pak jsem 4 roky šetřil aza čtyři roky jsem měl novou Š120.A to všechno se třemi dětmi a platem dělníkave fabrice, protože za celou dobu se nezvedly ceny.

Ukažte mě v dnešní době mladého člověka z fabriky, aby byl v pětatřiceti bezdluhů, bydlel ve svém, živil tři děti a dokázal ušetřit na novou Fabii. A tonám budou říkat, že tenkrát se žilo draze.

Dneska na novou Fabii neušetřím (myslím tím za ty čtyři roky) a to už neživímděti, protože každým rokem se zvedají VŠECHNY ceny, ale plat se nezvedá.

Dříve když se narodilo dítě, dostalo od otcového čimatčinýho zaměstnavatele 500Kčs na 4%tní vkladní knížku.Dneska dostane pokutu500 Kč za to, že se narodilo ve formě složenky na odpad (má dcera to dostala ukaždého dítěte, které se jí narodilo).A tak místo aby stát podporoval mladérodiny formou odpuštění nějaké částky z hypotéky (za komunistů sestrhávalo na děti, školní pomůcky zdarma atd.), tak stát tyto rodiny trestástále větším zatížením rodinného rozpočtu (všechno se musí platit).

3 0
možnosti

pro autorku

Když jsemse přistěhoval do této vesnice kde žiju (r.1979), tak měla 420 obyvatel, zdebyla školka, škola, hospoda s tanečním sálem, prodejna Jednoty, dojížděla sempojízdná prodejna s masem ( a měli tam všechno),autobus každou hodinu dojednoho okresního města (Trutnov nebo Náchod), autobus do blízkého města (5 km) na každou směnu aposlední přijížděl ze směny o půl jedenácté, a prosperující družstvo, kterézaměstnávalo 70% obyvatel vesnice. Traktoristé z družstva protahovali silnice apřilehlé cesty, takže ráno o páté nebyl problém vyjet s autem.

DneskaNIKDO neprotahuje, cestu si každý musí vyházet sám  SILNICE PROTAHUJÍ AŽ MAJÍ SILNIČÁŘI ČAS (jsmesilnice třetí třídy), takže až do osmé hodiny nebývá protažená.A pokud někdo znás chce od soukromníka, co má traktor, protáhnout cestu, tak mu to musízaplatit.Tenkrát družstvo platilo mzdu traktoristům a oni byli rádi, že mají coprotahovat.

V tom městěbylo 6 továren, které braly lidi jakéhokoliv věku a kdykoliv, takže si i člověkpřes padesát mohl vybrat kam chce jít dělat.

Dneska mávesnice 280 obyvatel  A NENÍ TADY Z TOHOCO JSEM VYJMENOVAL NIC. Budova školky a školy (v jedné budově obě zařízení) jev dezolátním stavu, bývaly tam dříve i volby, nynější volby musely být v jinémobjektu, prý aby nespadlo lidem něco na hlavu.Ani v tom městě už nejsoufabriky, které by vyráběly české zboží.

Jak je tedy možné, že za komunistů toto všechno fungovalo a lidé se mělilépe než dnes (a to ještě si tady mladí lidé stavěli domky svépomocí).Po r.1991 se tady už nepostavil.ani jeden!!!! Sice jsou u každého baráku auta, ALETO JE Z MUSU, protože autobusem se nikam nedostanete, zrovna tak do práce takéne.

3 0
možnosti

pokračování

Chodítenakupovat, ale asi máte prodejnu blízko bydliště.My když chceme nakoupit, taknás stojí autobus tam a zpět 30Kč, nebo musíte jet autem (a to také nenízadarmo). Když jsem něco zapomněl v krámě, na kole a zpět jsem byl snakoupeným zbožím do 10ti munut A ZADARMO.Když zapomenu dneska něco, tak se buďbez toho musím obejít a nebo ZAPLATIT další benzín či autobus a do 10ti minutTO NESTIHNU.Takže když se jedena nákup tak to je nejméně na 14 dní čili 30-40 rohlíků, 4-5 bochníků chlebaatd.Pak nám tady modří ptáci křičí, že mají lidi plné košíky, ale že jedu naten nákup jednou či dvakrát za měsíc to už nikdo nevidí. A tohleto mám chválit?

Přijďtetyto Vaše bludy přednášet do naší vesnice a lidi Vás roznesou na kopytech.

To co Vytady kážete to jsou jen prkotiny proti tomu, co dneska musí lidi na vesnicích vpříhraničí (Krkonoše, Krušné hory, Šumava) denně prožívat.

Za komunistů tady bylo družstvo a NIKDY se nestalo, že by mu z pastvin někdoukradl krávu (tele) nebo dokonce zabil, vyvrhnul a maso si odvezl.Dnes družstvonení a ti dva soukromníci co jsou tady se už bojí vyhánět na pastvu neboť taktojiž přišli o několik kusů dobytka.Zrovna tak v další vesnici, rybáři si zakomunistů postavili rybník a za celá osmdesátá léta jim ho nikdo nevypustil anevykradl.Ano, chytili tam za tu dobu pár lidí, kteří chytali načerno, ale tobyla škoda v jednotkách kusů.Od poloviny devadesátých let ho už měli 4xvypuštěný a vykradený.A ještě z naší vesnice.Za komunistů tady lidi chovalikrálíky, slepice, kachny, husy, krůty nebo ovce.Za CELOU DOBU co tu socialismusbyl se nestalo, že by se někomu nějaké zvíře ztratilo (a to bývalo zavřené jenna ohnutý hřebík).Opět od poloviny devadesátých let není měsíc, aby se někomunějaké zvíře neztratilo.A to už tam mají petlice, zvířata zamčená v kůlnách aještě petlice na dvířkách od zvířat a stejně to lidi kradou.A policie to už aninechce vyšetřovat, protože to není škoda nad 5 tisíc.

2 0
možnosti

D35a19d84a46k 85P34e45t27r

22. 1. 2014 5:22

Další v pořadí na obdobné téma. Po takřka 25 letech, od pádu jedné totalitní strany, musíme neustále napomínat voliče k jednoduchému úkolu. Nevolte je. Čím to vážená je, že ne a ne poslechnout?

3 2
možnosti
  • Počet článků 98
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1172x
Dcera. Máma. Blondýna. Analytik. Grafoman... vydala jsem bohatě ilustrovanou knížku - příběh života a smrti jednoho vynikajícího brněnského malíře, který se nestal slavným, protože ....