Opravdu "krutá" dieta
Donedávna jsem se ze zdravé stravy otřásala i já. Copak jsem nějaký hlodavec, abych žvýkala salát a mrkev? A mám ráda českou kuchyni. Špenát, zelí, šťavnatá pečená masa, svíčkovou, brambory, křupavou kůrku od chleba, šunku od kosti a zrající sýr. Když rybu, tak na pravém másle. Zmrzlinu s čokoládou, ovocem a šlehačkou. Tedy ne že bych se tím cpala pořád, to už bych se nedostala ze dveří, ale pod představou chutného jídla mi rozhodně na mysli netanula brokolice, řapíkatý celer nebo čerstvý sýr. Do askety mám skutečně daleko a bulimie mi nikdy nehrozila.
Pak jsem náhodou zakopla na netu o pojem středomořská dieta. Vyhledala jsem všechny odkazy, a celkem se tam lidi (včetně MUDRů) shodovali, že je to zdravé a chutné.
Tak jsem si řekla, proč to nezkusit, když na to pějí takové ódy. A kdy jindy shodit letité sádlo než teď?
*
Baštím to měsíc.
Čilá jsem jak veverka.
Klesl mi tlak.
Žaludek mě nebolí.
Když si dám víno, nemám kocovinu.
Špek odchází. (Nerad a pomalu, už jsme si na sebe zvykli.)
Ale hlavně se cítím skvěle.
*
A o čem to je?
Na internetu visí mnoho žvástů a poněkud se liší, tak jsem si vybrala, co mi sedne.
Základem této stravy je nahrazení živočišných tuků extra virgin olivovým olejem. Má se jím naopak vše bohatě polévat a optimálně s ním i vařit. Vynechat je třeba alespoň v 1. fázi přílohoviny od chleba přes rýži, knedlíky, brambory … a prakticky zapomenout na sladké. Tak polovinu stravy má tvořit zelenina. Co nejčastěji rybu nebo mořské potvory. Ostatní masa baštit bílá (slanina se nepočítá :-)) nebo tmavá libová, téměř vynechat vepře a salámy. Sýru je naopak možné hodně i tučnějšího. Ovoce taky, ale zde se zdroje výrazně neshodují, zda pořád nebo jen občas. A když máte hlad či chutě, nacpete se jakýmikoli ořechy či mandlemi. Používáte hojně zelené byliny. A zapíjíte to všechno dobrým vínem.
Pozn. Já to zapíjela pouze večer, přes den se účastním výrobního procesu, k němuž potřebuji čistý mozek. Ale myslím, že to stačí.
Ve fázi 2 (po cca 14 dnech) sem tam přidáte i něco zakázaného, v množství menším než malém. Načež hubnete tak dlouho, dokud je to žádoucí. A fáze 3 je prý zjištění, že jíte chutně, zdravě, cítíte se tak jako fajne a okolí plesá, že jste omládli o několik let. Tak si dopřejete zakázané v množství větším než malém. Ale bacha, ne zas o moc. A je to fáze celoživotní.
Dokonce vyhrožují dlouhověkostí, ale kdo by tu zase chtěl trčet do 120, žejo.
Pár receptů, některé kradené a ostatní moje:
Brokolice se sýrem
Zadušená osolená v mikrovlně nebo na páře (stačí 3-4 min), zapečená s dobrým sýrem (ementál, plesnivec …) a zalitá extra virginem (dále EV). Nemá smysl si na zdravou brokolici sypat odpornou nízkotučnou sraženinou, co nikdy krávu neviděla, a jíst to suché. EV totiž zajistí, že se ta zdravá věc nebude dlouhodobě ve vašich útrobách nudit. Vynikající je to posypané drcenými ořechy.
Rajčata s mozarellou, bazalkou a EV
To určitě znáte, pokud ne, je třeba to napravit. Místo mozarelly je dobrý jakýkoli čerstvý sýr, i modroplísňák.
Šopák s česnekem a bazalkou
Rajčata, cibule, papriky, okurka, čerstvý sýr, EV. Jeden stroužek česneku a bazalka udělají divy.
Řapíkatý celer s jablkem, pomerančem a ořechy
Všechno to pokrájíme, posypeme drcenými ořechy a zakápneme EV. Když máme třeba ředkvičkové klíčky, lze je sem přihodit. Jen bacha na poměry, když vítězí řapíkatý celer, leze vám to za chvilku ušima.
Ryba s čerstvým špenátem a sýrem
Filé z mořské ryby (tresky, pangase, tilapie, žraloka … prostě z nějakého šupináče z hlubin) opečeme zprudka na pánvi. Neboť nejsem pedantická hysterka, obalím je v mouce. Olej použiju slunečnicový, protože nejsem ani Rockefeler, a EV je mi přepalovat a vyhazovat líto. Radši na něm na chvilku zadusím špenát a posypu jej ementálem. Na talíři to vedle sebe hezky ladí, i s nezbytným citrónem.
Pečené cukety nebo lilky s rajčaty a ořechy
Nařežeme na kolečka, osolíme, očesnekujeme, pokapeme EV a upečeme na pekáči v troubě, až to trochu zhnědne. Pak na to šupneme cherry rajčata přefiknutá napůl, dopečeme ještě chvilku, pak to smícháme v misce s nejlépe drcenými ořechy a ještě dáme EV. Lze posypat třeba parmezánem.
Pstruh s dušenou mrkví
Normálně pstruha opečeme, jak jsme zvyklí, jen k němu na talíři přidáme mladou sladkou mrkev zadušenou lehce na EV. I puberťák se olizoval až za ušima.
Kuřecí prsa s broskvemi – salát na studeno
Maso nakrájené na kostky opečeme, kompotované broskve nakrájíme na kousky, přidáme pepř, sůl, zelené byliny (třeba bazalku nebo petržel) a zamícháme s kysanou smetanu. Necháme vychladit. Je to jídlo jemné a luxusní a můžeme jím slnit sousedy na párty.
Zelí s kešu ořechy
Zelí nakrájíme na jemno, přidáme nastrouhané jablko, sladkou smetanu a kešu oříšky.
Krutě opečená krůta (či kur)
Prsa z drůbeže nařízneme, příp. naklepneme. Naplníme je bylinkami, jarní cibulkou, sýrem a šunkou, přeložíme, obalíme v mouce a prskneme na pánev. Dovnitř lze samozřejmě nacpat cokoli, co nám chutná.
Ledový salát s pomerančem
Celý pomeranč na celý salát je optimální poměr. Nakrájíme, smícháme a slupneme. Podstatně lépe se ta tráva polyká, když má jakoukoli chuť :-) . Ale fakt, je to dobré.
Jelení a kuřecí špíz
Alespoň jeden den naložená masa v česneku, soli, EV a bylinkách pícháme na střídačku s cibulí, lilkem omáchaným v marinádě z masa, sýrem (nesmí být nízkotučný, vypařil by se), na špejle a na prudko opečeme na pánvi. Nemáme-li zrovna po ruce jelena, nahradíme jakýmkoli minutkovým masem. Členům rodiny s vyšším kalorickým výdajem a nižším věkem dopřejeme i slaninu. Těm ostatně dopřáváme ke všem pokrmům i přílohy.
Hebká sekačka
Do libové sekačky nastrouháme cuketu, půl na půl. Přidáme česnek, majoránku, bylinky, pepř a co prostě v sekačce máme rádi. Necháme to chvilku odležet (klidně do rána), slijeme vodu a upečeme v troubě. Nemusí tam být mouka ani strouhanka ani vajíčko, krásně to drží pohromadě.
Obelixův segedin
Krůtí hnátový steak, cibule, maďarská paprika, český česnek, tuřanské kysané zelí a včelí med.
A šťáva ze zelí, jako panák na zdraví, i pradědečka postaví.
Dobrou chuť.
Iveta Klimečková
Hrůza padesátek, vůně šedesátek, sedmdesátky v řetězech a zkáza Mordoru
Nepíšu o postklimakterickém údělu žen, jak by se mohlo na první pohled zdát. V posledních době zde všichni melou o tom, jestli za komanče bylo líp nebo hůř. Je to nesmysl, každá léta byla jiná (zaokrouhluju na hlavní vlny).
Iveta Klimečková
Pět základních typů žen podle kabelek
Znáte ten způsob zavěšení kabelky na vztyčeném předloktí? Pokud loket patří mladé dámě s pootevřenými rtíky, je to jaksi součástí image a pán bůh s námi a zlé pryč.
Iveta Klimečková
Bajka o ministerstvu
Jedno průměrné ministerstvo bylo takhle po ránu osvíceno myšlenkou: „Naučím české pitomce kriticky myslet. A vytvořím k tomu parádní instituci,“ pokračovalo volně ve svých úvahách.
Iveta Klimečková
Panika v obci
Představte si obec s počtem obyvatel 499. Na náměstí vedle bývalé márnice (nyní hasičárny) stojí hospoda.
Iveta Klimečková
Městská hromadná poprava
Jako každým rokem silničáři sněhem, dopraváci v Brně jsou pravidelně v září zaskočeni studenty. V universitním městě se počet pasažérů oproti létu zvýší přibližně na trojnásobek. V MHD nastává kolaps.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
Projekt Východní štít. Polsko na hranicích postaví opevnění za miliardy
Polsko investuje deset miliard zlotých (asi 58 miliard Kč) do zvýšení bezpečnosti své hranice s...
Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera
Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...
Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou
Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...
Rakouská policie překazila útok 14leté islamistky, chtěla použít nůž a sekeru
Rakouská policie oznámila, že překazila teroristický útok nožem ve Štýrském Hradci, který plánovala...
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...
- Počet článků 98
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1172x
Seznam rubrik
- Můj milý deníčku
- Příběh z brněnského podzemí
- Z deníku pravého muže
- Jen tak
- U nás v Kocourkově
- Toxický odpad
- Sado Maso
- Nuda v Brně
- Hyde park
- Osobní
- Nezařazené